#malaysianhomecooking

Found 370 results with "malaysianhomecooking" hashtag.

, Tuesday night satay! Yum! Haven't made any in a long time but it's turned out well! Somebody else,

Tuesday night satay! Yum! Haven't made any in a long time but it's turned out well! Somebody else, though, is a bit upset there's nothing for her! #food #foodporn #malaysianfood #indonesianfood #satay #chickensatay #dinner #dinnertonight #Tuesday #tuesdaynightdinner #whatimadefordinner #blindcook #blindchef #blindcooking

  • 13
  • 6
  • 16 days ago
, One of the National dish of Malaysia....... Chicken Laksa but with slight modifications......

One of the National dish of Malaysia....... Chicken Laksa but with slight modifications...... Deconstructed/built your own if you like........ Well under $15...... Serves 4 - 6........ #culinarian #homemadelaksa #laksa #foodie #foodporn #foodlover #foodgrams #foodstagrams #mkr #malaysianflavour #malaysiancuisine #malaysianfood #malaysianstreetfood #malaysianlaksa #nzwomensweekly #malaysiancooking #malaysianhomemade #malaysianhomecooking #tastemagnz

  • 11
  • 0
  • 17 days ago
, Jiu Hu Char (Stir Fry Jicama with Cuttlefish) is a popular Nyonya side dish or lettuce wrap filling

Jiu Hu Char (Stir Fry Jicama with Cuttlefish) is a popular Nyonya side dish or lettuce wrap filling prepared for all major festivals especially in the northern part, Penang. I'm glad to be able to learn from my grandma and perfected it to continue the recipe for generations to come. #jiuhoochar #jicama #cookingwithlove #malaysianhomecooking #leekumkee #lovecooking #malaysianmoms

  • 19
  • 2
  • 1 month ago
, If one day you see this #positivemiracle on a cooking show (her own) or buy her cookbook,

If one day you see this #positivemiracle on a cooking show (her own) or buy her cookbook, (publishing on the horizon), drop everything — pay attention and learn from Auria’s Malaysian cooking wisdom, style, creativity, and philosophy. Our friend Auria @auriaabraham of @thesamballady and her husband @djmush1 surprised us with a once-in-a-lifetime home cooking experience. We ate shockingly delicious fritters with mango sauce, and the star of the dinner table, lobster laksa, drank terrific Pinot Noir, and indulged in a magical light dessert of honeydew-coconut cream tapioca. Without having to fork over thousands and stand in long lines with TSA and customs, I felt like I’d been to Southeast Asia and back again in one evening, and while there, feasted like royalty with the best hosts ever. #puremagic #artistry #malaysianhomecooking #malaysiancooking #auriaabraham #eatrealfood (Ed. note: because of Auria, I WOULD drop a few grand and get to her home country to be able to taste more of these phenomenal flavors and dishes.) 🌶🥒🦞🍈🥥🍷

  • 21
  • 2
  • 1 month ago
, Feeling under the weather and there is no such thing as a rest day for a mommy like me.. Just that

Feeling under the weather and there is no such thing as a rest day for a mommy like me.. Just that gotta better manage our being and resources at hand.. Nana away for the weekend.. Lamb roast in the oven to b scooted of for our sleepover at the in laws. Keeping fingers crossed. Good nutrition counts. Soy sauce, sesame oil Eggplant and minced meat marinated with white pepper and 5 spice powder with a handful of spring onions for children lunch today.. 30 mins lunch is served. Nothing like having my cheerleaders cheering me on! No I didn't get my son to stage the photo 😂 #5spicepowder #homecookmalaysia #malaysiaspices #1dish #malaysianfamily #malaysianhomecooking

  • 6
  • 0
  • 1 month ago
, Although I love Italian food (actually all good food) after 10 days I craved rice. Made an Indian

Although I love Italian food (actually all good food) after 10 days I craved rice. Made an Indian style dry chicken curry and stir fried some veg with good ‘ol @lkkeurope oyster sauce. #happytobehome . . . #malaysianfoods #homecook #homecooking #lmleats #familyfood #malaysianhomecooking #malaysianchinesefood

  • 8
  • 0
  • 1 month ago
, Nazlina Hussin sukses menjalankan kelas memasak hidangan-hidangan rumahan Malaysia di Penang, dan

Nazlina Hussin sukses menjalankan kelas memasak hidangan-hidangan rumahan Malaysia di Penang, dan berhasil menjadikannya sebagai salah satu objek wisata yg diminati wisatawan. Dengarkan kiat suksesnya sambil melihatnya memasak hidangan khas Malaysia di sesi Master Class : Halal Malaysian Food with Herb & Spice Expert. Daftar segera via SMS ke 0812-6508-7515 format: (KELAS) NAMA: PROFESI: #acehculinaryfestival2019 #malaysianhomecooking #masterclass #aceh

  • 28
  • 0
  • 2 months ago
, “Ayam Masak Merah” . Chicken cooked in rich Sweet Chilli & Tamarind sauce... . One of our

“Ayam Masak Merah” . Chicken cooked in rich Sweet Chilli & Tamarind sauce... . One of our favourite Malaysian dish... . . . . #malaysianfood #malaysianhomecooking #deliciousfood #chicken #tamarind #sweetandsour #buffets #sweetchilli #homecookingisthebest #london #incrediblyfed #loveourjob #privatecatering #privatechefs

  • 15
  • 3
  • 2 months ago
, Mixed rice pot and fruit jelly for dinner #homecookedmeals #malaysianhomecooking #malaysiankitchen

Mixed rice pot and fruit jelly for dinner #homecookedmeals #malaysianhomecooking #malaysiankitchen

  • 23
  • 1
  • 2 months ago
, Malaysian Nyonya Cooking - Salted Fish Bone Curry.  #gulaikiamhukut #malaysiancuisine

Malaysian Nyonya Cooking - Salted Fish Bone Curry. #gulaikiamhukut #malaysiancuisine #malaysianhomecooking #gulai #curry #nyonyacooking #saltedfish #hay #claypot #homestyling

  • 7
  • 0
  • 2 months ago
, 'cause it's cold outside' Nyonya Chicken Stew with Coconut Pandan Rice #nyonyastewchicken

'cause it's cold outside' Nyonya Chicken Stew with Coconut Pandan Rice #nyonyastewchicken #coconutpandanrice #malaysianhomecooking #asianhomecooking #formyhubby

  • 10
  • 0
  • 2 months ago
, Nyonya/Peranakan Chien Chuan (Fish cooked in preserved soy bean paste, onions, ginger & garlic).

Nyonya/Peranakan Chien Chuan (Fish cooked in preserved soy bean paste, onions, ginger & garlic). Goes well with congee or hot white rice 🍚 😋 #nyonyacooking #peranakanfood #ilovecookingformyfamily❤️ #comfortfood #malaysianhomecooking #sedapnyamasakanku #makanmakan

  • 29
  • 0
  • 3 months ago
, The wife wanted to have simple bolognese pasta over the week. I made a very basic one with ground

The wife wanted to have simple bolognese pasta over the week. I made a very basic one with ground beef, onions, garlic, basil, oregano, and tomatoes. I used canned tomatoes because I wasn’t going to brew up a huge batch of sauce, and we still had enough leftover sauce for 2 pax. The entire process took me about 30 minutes. #homecooking #homecook #malaysianhomecooking #amateurcook

  • 11
  • 3
  • 4 months ago
, Har mee night at @wennygin’s. Love being part of the extended family during these parental

Har mee night at @wennygin Love being part of the extended family during these parental visits! Four duck carcasses from Simon’s Peking Duck Restaurant went into the soup for this; best batch ever #malaysianhomecooking #harmee #hokkienmee #prawnmee

  • 32
  • 1
  • 4 months ago
, Every woman is beautiful in her own way. Different cultures view beauty in different ways. Physical

Every woman is beautiful in her own way. Different cultures view beauty in different ways. Physical beauty can be enhanced with makeup, a good lifestyle and cosmetic procedures, for example, but being beautiful in the inside is a work in progress. To be kind, grateful, humble, generous, understanding and forgiving; is a life long learning process.❤️ #lovemybody #over40women #wanitamalaysiacantik #curves #yousocantik #cantikforever #cantikforever #womenmalaysianstore #malaysianwomen #malaysianwomensweekly #malaysianhomecooking #workingwomenmalaysia #curvesgymforwomen #strongwomenmalaysia

  • 184
  • 14
  • 5 months ago
, Malaysian cooking in 🇲🇽 . . #mexico #mexicocity #foodporn #malaysiancooking

Malaysian cooking in 🇲🇽 . . #mexico #mexicocity #foodporn #malaysiancooking #malaysianhomecooking #weekendwithfriends

  • 48
  • 3
  • 5 months ago
, This Malaysian feast prepared by @mini.food.adventures is utterly mouthwatering. Nyonya chicken

This Malaysian feast prepared by @mini.food.adventures is utterly mouthwatering. Nyonya chicken curry, chili caramel prawns, vegetable curry in mild aromatic sauce served with Balinese onion sambal - it's a meal to kickstart the week with a bang!! 🥘 • • • #malaysianhomecooking #malaysiancooking #balinesecooking #malaysianfoodie #homecooking #asiancooking #NoniloCooks #makeitgreat #makeityours #makeit 📸 repost @mini.food.adventures

  • 25
  • 1
  • 5 months ago
, Chicken Laksa with Hokkien noodles. The Chicken Maryland pieces are steamed 😋 then deboned.

Chicken Laksa with Hokkien noodles. The Chicken Maryland pieces are steamed 😋 then deboned. 'Tails' from the beansprouts are plucked, tastes better and worth the trouble and time. Daun Kesom/Laksa leaves from @leesunwong 's garden are finely sliced for garnishing, although a few weeks old are still good. 1) & 2) DIY plating by @jasonthye and hubby, no shot of mine as it was a messy pile up 😂 3) Laksa Paste, Chicken stock and Sambal, all made from scratch, no added msg👍 These frozen lemongrass are more fragrant and cheaper than the 'fresh' ones from the shops/markets. Handy to have some in the freezer. Waiting for the ones in our garden to fatten up🤞 #thyefamilyeats2019 #chickenlaksa #homecookedthye2019 #laksa #malaysianhomecooking

  • 116
  • 3
  • 5 months ago
,

我一个礼拜会煮5天以上,因为我很懒惰想去吃什么,开车出门,下车打包,回家还要倒出来,太多步骤,我觉得太麻烦了。所以每个礼拜吃的不会差别太远,因为不用想,我享受这样的方式。 就寻找你自己喜欢的生活方式,不用去模仿别人。你也许喜欢吃外面的食物,那也无所谓,只要你会选择对的食物和注意分量就行,谁说一定要煮才是正确的。 只有你才知道什么方式是令自己最舒服而且你会愿意每一天做的。 #cookingathome #healthylifestyles #mylifebelike #lovelife #yourlife #yourway #coachsegamat #gratitude #magicnutritionclub #inhouse俱乐部 #beyourself #malaysianhomecooking

  • 31
  • 0
  • 6 months ago
, Mum’s dry shrimp curry. From its South Indian roots the heat comes from chilli powder. Onions and

Mum’s dry shrimp curry. From its South Indian roots the heat comes from chilli powder. Onions and tomatoes add sweetness and texture and the curry leaves are a must for authenticity. . . . . . . #lmleats #malaysianindianfood #malaysianhomecooking #homecook #homechef #instafood #shrimp #prawns #curry #familyfood #dinner #easycooking

  • 22
  • 1
  • 7 months ago
, What Malaysian Chinese mothers call traditional comfort home cooking #fried codfillets #soyasauce

What Malaysian Chinese mothers call traditional comfort home cooking #fried codfillets #soyasauce #malaysianmums #malaysianhomecooking #comfortfood #foodphotography #yummilicious #crispyskinfish #asiancuisine

  • 30
  • 0
  • 9 months ago
, Teman pada Tandoori Chicken Fillet... Masala Mixed Vegetables ✳️ Cauliflower, Carrots, Green &

Teman pada Tandoori Chicken Fillet... Masala Mixed Vegetables ✳️ Cauliflower, Carrots, Green & Yellow capsicum, potato. 🌀1/2 labu bawang merah besar, 3-4 ulas bawang putih, halia sebesar ibu jari, 2-3 cili kering direndam dlm air utk lembutkan. ✳️ 1/2 lagi bawang merah dihiris. ✳️ 1 buah tomato dihiris / potong baji. ✳️ biji ketumbar dan biji jintan putih, biji sawi dan halba dan daun kari ( optional ) ✳️ serbuk ketumbar, serbuk kunyit, serbuk jintan putih dan serbuk cili. ✳️ 1-2 sudu makan ghee 👉🏽 Tumbuk lumat atau kisar bahan2 🌀. Masukkan garam dan biji lada hitam bila menumbuk / mengisar. 👉🏽 Panaskan minyak dan masukkan biji ketumbar, biji jintan putih, biji sawi, halba dan daun kari jika suka. 👉🏽 setelah biji sawi mula meletup “pop-pop” dlm minyak, masukkan bahan2 tumis 🌀. Kacau dan tunggu bahan2 tumisan jadi garing dan wangi. 👉🏽 gaulkan serbuk2 ketumbar, jintan putih dan cili dgn sedikit air utk jadikan ia pes. Masukkan bersama bahan tumisan dan goreng sehingga sebati dan mula timbul minyak. Masukkan sedikit air dan tumis sehingga jadi kering. Ulangi step ini sehingga dapat pes yg nampak perang keemasan dan timbul minyak. 👉🏽 masukkan carrot dan kentang dahulu dan goreng. Masukkan sedikit air dan kacau sehingga carrot dan kentang dah mula lembut. Kemudian masukkan sayur2 lain serta bawang hiris dan hirisan tomato dan gaul sebati. 👉🏽 Masukkan ghee dan kacau sebati. Tunggu sehingga semua sayuran masak dgn sempurna. 👉🏽 koreksi rasa dgn garam dan gula jika perlu. Siap utk hidang 😋😋😋😍 #alhamdulillahrezeki #sairashomecooking #vegetablemasala #sairasfamilydinners #sairasmomsrecipe #resipituruntemurun #carasaya #malaysianhomecooking

  • 68
  • 8
  • 9 months ago
, Salam sayang semua 😍😍😍 Salah satu menu dinner family kita... dah lupa bila.. 😅

Salam sayang semua 😍😍😍 Salah satu menu dinner family kita... dah lupa bila.. 😅 ♦️Ikan bawal hitam masak kicap pedas ♦️kailan goreng ikan masin Ikan bawal hitam ni mmg kesukaan kami se-family... masak style apa pun boleh la... Lepas nampak post yg kak Noor share, kita pun terinspirasi dgn ikan masak kicap @nooryummykitchen . So, kita ikut la, masak kicap ikan bawal hitam. Thank you kak @nooryummykitchen Ikan bawal hitam masak kicap pedas 🔸sapu kunyit, garam dan serbuk halia pada ikan bawal hitam yg sudah dibersihkan. 📍kelar badan ikan dan sapu rata2 hingga dlm celah2 kepala dan bhg dalam badan ikan. 🔸tumbuk kasar bawang merah ( 1/2 labu bwg besar dan 3 ulas bwg kecik ), halia sebesar ruas jari telunjuk, 2 ulas bwg putih dan 2 cili padi merah / cili besar ( ikut citarasa masing2 ) 🔸hiris halus 1/2 lagi bwg besar utk ditambah pada kuah kicap nnti. 🔸serai diketuk dan daun limau purut yg diramas dan 1 asam keping. 🔸🔸2 sudu kecil cili giling, kicap lemak masin, kicap lemak manis, sos tiram atau sos ikan, sedikit sos cili dan tomato. Semuanya keluaran Adabi of course 🙂😉@adabi_consumer 👉🏽gorengkan ikan sehingga masak sempurna dan garing. Angkat dan ketepikan. 👉🏽Tinggalkan minyak bekas goreng ikan tadi, yg cukup, utk tumis bahan2 tumbuk kasar. Tumis sehingga garing dan wangi. 👉🏽masukkan semua bahan 🔸🔸 dan goreng sehingga timbul minyak. Tambah air sedikit dan tumis sehingga kuah jadi pekat sikit. 👉🏽masukkan serai, daun limau purut dan asam keping dan hirisan bawang besar. Perlahankan api, kacau kuah sehingga bwg layu. 👉🏽kembalikan ikan dlm kuah. Balik balikan ikan supaya disalut dgn kuah kicap tadi. 👉🏽padam api... siap 👏🏻👏🏻👏🏻😺 #malaysianhomecooking #alhamdulillahrezeki #ikanbawalkicap #sairashomecooking #sairasfamilydinners #resipituruntemurun @adabi_consumer

  • 57
  • 1
  • 9 months ago
, Pomegranate Raspberry Popsicle on a sunny day! Just blend together pomegranate, raspberries & a

Pomegranate Raspberry Popsicle on a sunny day! Just blend together pomegranate, raspberries & a little honey/maple syrup. Freeze in popsicle mold overnight & enjoy. *Added some blueberries before freezing. #popsicle #pomegranate #raspberries #blueberries #honey #instafood #sweettreats #igfood #foodlover #foodie #foodiegram #food #instagram #instafoodie #instacook #foodpics #malaysianhomecooking #malaysianhomecook #mymalaysiankitchen #dessertgram #icepops #sweettooth #coldtreats

  • 45
  • 1
  • 10 months ago
, Salam Jumaat dearies...😍🤗🤗😚 A simple dinner which I haven’t made for a long, long

Salam Jumaat dearies...😍🤗🤗😚 A simple dinner which I haven’t made for a long, long time... AYAM MASAK KICAP ... mmg tak silap la menu ni...semua suka kan... siapa la tak suka ayam, siapa la tak suka kicap... 😅😁 ➡️ kunyitkan dan garamkan potongan ayam. Lepas tu goreng sehingga golden brown dan isi dah matang. ➡️gorengkan juga potongan baji sebiji atau 2 biji kentang. ➡️tumbuk atau mayang 3-4 ulas bawang merah, 1-2 ulas bawang putih, 1 inci halia. ➡️hiris 1 labu sederhana bawang Bombay / bawang merah besar. ➡️ketuk sebatang atau dua batang serai ➡️carik 2 - 3 helai daun limau purut ➡️kicap lemak masin, kicap lemak manis, seafood sauce, sos tomato dan cili giling Adabi ( @adabi_consumer ) dan Thai cili paste ( optional) ➡️Tumiskan bahan2 tumbuk sehingga wangi dan mula garing, masukkan 1-2 sudu makan cili giling dan 1 sudu kecil thai cili paste dan tumis hingga wangi dan garing. ➡️tambahkan kicap lemak masin, kicap lemak manis, seafood sauce, sos tomato dan tumis sebentar, masukkan serai, daun limau purut dan hirisan bawang Bombay/ bawang merah besar. Masukkan sedikit air dan sambung tumis. Biar kuah kicap tu pekat sedikit. ➡️kembalikan ayam dan kentang goreng. Gaul sebati dan tutup api. ➡️rehatkan sebentar dlm kuali utk ayam dan kentang itu betul2 meresap kuah kicap. Siap utk makan 😊😁 @adabi_consumer #malaysianhomecooking #alhamdulillahrezeki #instafoodphoto #sairashomecooking #resipimudah #resipisimple #ayammasakkicap #momsrecipes #sairasmumcooks

  • 80
  • 3
  • 10 months ago
, Alhamdulillah... Hari ni... menu utama ialah... 🥁 🥁🥁 🎵 🤲🏼 Gulai Ikan Jenahak

Alhamdulillah... Hari ni... menu utama ialah... 🥁 🥁🥁 🎵 🤲🏼 Gulai Ikan Jenahak InshaAllah family suka... 😊😍😁 #alhamdulillahrezeki #sairasfamilydinners #sairasinspirations #hidangankeluarga #instafoodphoto #malaysianhomecooking #gulaijenahak @adabi_consumer

  • 74
  • 6
  • 10 months ago
, Kekadang kita kena “leave it to the experts” when it comes to pastes and seasonings... Teringin

Kekadang kita kena “leave it to the experts” when it comes to pastes and seasonings... Teringin nak masak Tandoori tetapi apa la kombinasi rempah2 nya... 🤷‍♀️ Tetiba di pasaraya, terjumpa Brahim’s Pes Tandoori ( @brahimsofficial ). Yahoo!👏🏻👏🏻👏🏻 Ni lah yg menyenangkan tugas masakan kita 😉 Hasilnya... mmg senang dan rasanya sedap. Alhamdulillah, siap 😋😋😋😍 “ Tandoori chicken fillets “ @brahimsofficial #sairasfamilydinners #malaysianhomecooking #mycookingescapades #sairasinspirations #sundayfamilymeal

  • 67
  • 3
  • 10 months ago
, “This is one of my most favourite nasi goreng. I love nasi goreng Cina Adabi”  Food critic yg

“This is one of my most favourite nasi goreng. I love nasi goreng Cina Adabi” Food critic yg paling cerewet di rumah kita. Baru berumur 11 tahun... betul kata orang... Budak2 ni pengkritik paling susah sbb dorang paling jujur. 😄😅 @adabi_consumer #malaysianhomecooking #carasaya #nasigorengcina #friedrice #sairasfamilydinners

  • 68
  • 2
  • 10 months ago
, Salam Sayang lovelies 💕😍 Semlm menu dinner utk warga2 tercinta 😁 💠Five spice fried

Salam Sayang lovelies 💕😍 Semlm menu dinner utk warga2 tercinta 😁 💠Five spice fried chicken 💠Pucuk ubi keledek masak lemak Ready for the week after 2-day break... 😄 Cam malas pulak nak kerja 😅 Have a good day and semoga segala urusan kami semua dipermudahkan. Take care 😚😚😘 #sairasfamilydinners #malaysianhomecooking #instafoodphoto #malaysianfoodporn #lesungbatusaira

  • 69
  • 4
  • 10 months ago
, Ayam Pongteh  Inspired by and adapted from @rasamalaysia  Bahan2 🔹Ayam ketul ( kita guna peha

Ayam Pongteh Inspired by and adapted from @rasamalaysia Bahan2 🔹Ayam ketul ( kita guna peha drumstick saja ) 🔹kentang dipotong wedges atau ikut suka hati. 🔹Kicap lemak manis dan masin Adabi ( @adabi_consumer ) 🔹Sos tiram 🔹kicap pekat 🔹Taucu 🔹Gula Melaka 🔹Garam 🔹kayu manis, bunga lawang & cengkih 👉🏽Marinate ayam dgn garam dan lada sulah, kicap manis dan sedikit tepung jagung. 👉🏽Tumbuk bawang merah dan bawang merah kecil, halia dan bawang putih dan cili merah sehingga agak lumat. 📍tambah gula dan garam ya masa tumbuk 👉🏽 Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumbuk sehingga wangi dan mula garing. Masukkan kayu manis, bunga lawang dan cengkih dan tumis hingga naik bau wangi. 👉🏽masukkan kentang dan ayam dan goreng sebentar sehingga ayam nampak brown sikit. 👉🏽cairkan dlm 2 sudu makan Gula Melaka. 👉🏽masukkan taucu, kicap masin dan manis dan sos tiram gaulkan dan tambah air sedikit sehingga menutupi ayam. Biar reneh sehingga air tersejat sikit. 🔹masukkan Gula Melaka yg sudah dileburkan. Kacau sehingga sebati. 🔹larutkan 1 sudu makan tepung jagung dgn sedikit kuah ayam tadi, kemudian masukkan balik ke dalam periuk dan tunggu kuah pekat sikit. Biar nampak smooth and shiny sikit. 📍adjust rasa dgn garam klu perlu. Boleh juga tambahkan kicap pekat, tambahkan kicap masin dan lebihkan Gula Melaka jika nak rasa lemak manis lebih menyerlah. Taste as you go 😊 #malaysianhomecooking #resipimudah #sairashomecooking #ayampongteh #nonyacooking @adabi_consumer #carasaya #resipisimple #resipikampung #momsrecipes #foodpornmalaysia

  • 72
  • 0
  • 10 months ago
, Semlm selera kita nak makan ikan sardin.  Kita gorengkan ikan sardin dan salutkan dgn sambal

Semlm selera kita nak makan ikan sardin. Kita gorengkan ikan sardin dan salutkan dgn sambal garing. 😋😋😋 Ikan Sardin Sambal Garing 🔹untuk ikan goreng : serbuk kunyit Adabi, garam halus dan tepung ayam goreng ( @adabi_consumer ) 🔹sambal : bawang merah besar dan kecil, halia, cili merah, cili padi, bawang putih, serai, daun limau purut, cili giling Adabi, pes Asam Jawa Xtra Adabi, Sos cili dan tomato Adabi ( @adabi_consumer ) 🔹sapu kunyit, garam dan letakkan dlm 2-3 sudu makan tepung ayam goreng Adabi ( @adabi_consumer ) dan marinate. 👉🏽tumbuk 1/2 labu bwg merah, 3 biji bwg merah kecil, seinci halia, 2 ulas bwg putih, 2 cili merah dan sebnyk mana cili padi yg kamu semua suka. 📍masukkan garam dan gula waktu tumbuk supaya pes dah ada seasoning. 👉🏽sebelum goreng ikan, salut dgn tepung Gogi, kemudian baru goreng hingga nampak garing sikit. Angkat dan tepikan. 👉🏽Tinggalkan minyak bekas goreng ikan yg secukupnya utk tumis bahan2 tumbuk. Tumis sehingga wangi. 👉🏽masukkan 1 sudu makan cili giling Adabi dan 1 sudu Teh pes asam jawa. Masukkan juga 1 sudu Teh sos tomato dan 1 sudu makan sos cili Adabi ( @adabi_consumer ). Tumis sehingga kering sikit, tambah air sikit dan tumis lagi sehingga terbit minyak. Ulang sehingga sambal nampak gelap sikit dan garing. 👉🏽Sewaktu tumis, boleh masukkan daun limau purut utk tambah wangi sambal. 👉🏽masukkan 1/2 lagi bawang besar yg dihiris halus. Goreng sehingga hirisan bawang layu. 👉🏽kembalikan ikan sardin goreng dan gaul bersama sambalnya 💠Ready to makan 😋😋😋 #sairashomecooking #malaysianhomecooking #resipimudah #resipisimple #resipikampung #malaysianhomecooking #alhamdulillahrezeki #carasaya @adabi_consumer @kaklong.mymarket

  • 76
  • 1
  • 10 months ago
, Friday’s dinner was inspired by my fondness of Peranakan Nonya dishes. 💠 Ayam Pongteh

Friday’s dinner was inspired by my fondness of Peranakan Nonya dishes. 💠 Ayam Pongteh 💠Kangkung Belacan 😋😋😋😍 #malaysianhomecooking #sairasfamilydinners #nonyafood #alhamdulillahrezeki #instafoodphotos

  • 49
  • 2
  • 10 months ago
, Salam Sabtu semua 😘😘😘 Teppanyaki chicken 🔹isi dada atau peha ayam dipotong dadu

Salam Sabtu semua 😘😘😘 Teppanyaki chicken 🔹isi dada atau peha ayam dipotong dadu 🔹bawang putih dan halia dihiris kepingan halus ( utk digoreng dan tabur atas teppanyaki ) 🔹bawang putih yg dicincang 🔹kicap lemak masin & manis Adabi ( @adabi_consumer ) 🔹Sos tiram 🔹minyak bijan 🔹garam dan gula perang 🔹lada sulah dan lada putih 🔹tepung jagung How to.., 👉🏽Marinare dadu ayam dgn garam, lada sulah, kicap masin & kicap manis ( sikit ), minyak bijan dan tepung jagung. 👉🏽panaskan dlm 2-3 sudu makan minyak dan gorengkan hirisan kepingan bwg putih dan mancis halia sehingga golden brown. Angkat dan tepikan. 👉🏽Tambahkan 2 sudu makan butter ke dlm minyak bekas goreng halia dan bwg putih tadi. Setelah butter cair dan minyak panas, tumiskan bawang putih yg dicincang sehingga wangi. 👉🏽masukkan dadu ayam dan goreng sehingga masak. Tambahkan kicap masin dan 2-3 titik kicap manis dan sos tiram dan stir fry sampai nampak golden brown. Tambahkan serbuk lada hitam dan gaul sebati dgn ayam. Angkat dan tepikan. 👉🏽Dalam pan yg sama masukkan 2 sudu makan minyak dan 1-2 sudu makan butter. Setelah campuran butter + minyak panas, tumiskan bwg putih cincang sehingga wangi. 👉🏽masukkan hirisan cili merah, sayur hijau siew pak choy dan taugeh dan goreng hingga nampak taugeh masak. Masukkan kicap masin dan gula perang sikit dan stir fry. Serta-merta tutup api dan angkat taugeh ( jangan sampai layu dan keluar air ) dan letak tepi ayam tadi. ✅Siap utk dihidang begitu saja atau dgn nasi. #sairashomecooking #alhamdulillahrezeki #chickenteppanyaki #stirfriedbeansprouts #taugehgoreng #malaysianhomecooking #carasaya #resipimudah #resipisimple #weeknightdinners #foodpornmalaysia (Repost)

  • 71
  • 2
  • 10 months ago
, Salam Sabtu semua 😘😘😘 Teppanyaki chicken 🔹isi dada atau peha ayam dipotong dadu

Salam Sabtu semua 😘😘😘 Teppanyaki chicken 🔹isi dada atau peha ayam dipotong dadu 🔹bawang putih dan halia dihiris kepingan halus ( utk digoreng dan tabur atas teppanyaki ) 🔹bawang putih yg dicincang 🔹kicap lemak masin & manis Adabi ( @adabi_consumer ) 🔹Sos tiram 🔹minyak bijan 🔹garam dan gula perang 🔹lada sulah dan lada putih 🔹tepung jagung How to.., 👉🏽Marinare dadu ayam dgn garam, lada sulah, kicap masin & kicap manis ( sikit ), minyak bijan dan tepung jagung. 👉🏽panaskan dlm 2-3 sudu makan minyak dan gorengkan hirisan kepingan bwg putih dan mancis halia sehingga golden brown. Angkat dan tepikan. 👉🏽Tambahkan 2 sudu makan butter ke dlm minyak bekas goreng halia dan bwg putih tadi. Setelah butter cair dan minyak panas, tumiskan bawang putih yg dicincang sehingga wangi. 👉🏽masukkan dadu ayam dan goreng sehingga masak. Tambahkan kicap masin dan 2-3 titik kicap manis dan sos tiram dan stir fry sampai nampak golden brown. Tambahkan serbuk lada hitam dan gaul sebati dgn ayam. Angkat dan tepikan. 👉🏽Dalam pan yg sama masukkan 2 sudu makan minyak dan 1-2 sudu makan butter. Setelah campuran butter + minyak panas, tumiskan bwg putih cincang sehingga wangi. 👉🏽masukkan hirisan cili merah, sayur hijau siew pak choy dan taugeh dan goreng hingga nampak taugeh masak. Masukkan kicap masin dan gula perang sikit dan stir fry. Serta-merta tutup api dan angkat taugeh ( jangan sampai layu dan keluar air ) dan letak tepi ayam tadi. ✅Siap utk dihidang begitu saja atau dgn nasi. #sairashomecooking #alhamdulillahrezeki #chickenteppanyaki #stirfriedbeansprouts #taugehgoreng #malaysianhomecooking #carasaya #resipimudah #resipisimple #weeknightdinners #foodpornmalaysia

  • 48
  • 0
  • 10 months ago
, Alhamdulillah... masih dibagi peluang dan tenaga utk masak dinner semlm.  Teringin makan ikan

Alhamdulillah... masih dibagi peluang dan tenaga utk masak dinner semlm. Teringin makan ikan sardin... ( @kaklong.mymarket ) So, terjadilah.., 💠Ikan Sardin Sambal Garing 💠Terung dan Bendi Goreng Belacan Puas hati makan bersama nasi panas2... #alhamdulillahrezeki #simpleweeknightmeals #sairasfamilydinners @kaklong.mymarket #ikansardinsambalmerah #terungbendibelacan #instafoodphotos #malaysianhomecooking

  • 61
  • 1
  • 10 months ago
, Alhamdulillah... Menu Sunday Dinner 😍 🔹Lamb Chop Berempah 🔹Sayur Murungka dan terung (

Alhamdulillah... Menu Sunday Dinner 😍 🔹Lamb Chop Berempah 🔹Sayur Murungka dan terung ( Drumstick ) masak kari ikan masin. #alhamdulillahrezeki @kaklong.mymarket ( lamb chops ) #ilovecookingformyfamily #resepimudah #resepisedap #malaysianhomecooking #masakannusantara

  • 54
  • 2
  • 10 months ago
, ❤️❤️❤️😘😘 Happy Weekend everyone... Finally, I get to masak the Ikan Senangin yg

❤️❤️❤️😘😘 Happy Weekend everyone... Finally, I get to masak the Ikan Senangin yg beli masa melawat Sekinchan beberapa minggu lepas. Hasilnya... Kari Ikan Senangin 🔹ikan senangin seekoq 🔹serbuk kari ikan Adabi ( @adabi_consumer ), serbuk ketumbar dan serbuk jintan putih dan serbuk cili serta sedikit serbuk lada hitam. *️⃣bawang merah besar 1 labu ( 1/2 utk dikisar, 1/2 utk dihiris ), 4-5 bawang merah kecil, 3 ulas bawang putih, kunyit hidup sebesar ibu jari dan halia sebesar ibu jari. 🔹halba campur 🔹daun kari 🔹bendi 🔹tomato 🔹asam Jawa pes ( @adabi_consumer ) Cara... 👉🏽lumurkan ikan dgn serbuk kunyit ( @adabi_consumer ) dan garam. 👉🏽kisarkan bahan2 *️⃣ dan sedikit halba campur yg disangai terlebih dahulu. 📌Masukkan garam & gula juga utk season bahan2 kisar. 👉🏽panaskan minyak dan masukkan halba, kemudian masukkan bahan2 *️⃣ dan tumis sehingga wangi dan terbit minyak. 👉🏽 satukan serbuk kari ikan, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih, serbuk cili dan serbuk lada hitam, tambah sedikit air dan kacau sehingga jadi paste. 👉🏽masukkan dlm bahan tumis dan masak sehingga terbit minyak dan naik bau. 👉🏽bila mula kering, tambah air dan tumis sehingga naik minyak lagi. Ulang 5 x.. sehingga semua rempah masak sempurna dan nampak merah, pecah minyak. 👉🏽masukkan santan sederhana cair. Masukkan juga daun kari. Tunggu didih ditepi kuali. Bila nampak wap panas naik, masukkan tomato potong baji. 👉🏽letakkan ikan dalam kuah kari, diikuti dgn bendi dan biar reneh sehingga ikan mula matang. 👉🏽tambahkan bendi dan hirisan bawang. Tunggu bende lembut dan bawang layu. 👉🏽tambah 1 sudu teh asam Jawa pes dan biar semua bahan2 masak dgn elok. 👉🏽terakhir, masukkan 2 sudu makan santan pekat and kacau perlahan2. Koreksi rasa dgn tambah garam jika perlu. Biar didih sekali lagi dan tutup api. Biar kari tu rehat dalam kuali, sehingga ikan betul2 meresap kuah kari. Siap!

  • 61
  • 2
  • 10 months ago
, Simetimes less is more kan... 😁 ‘Ikan Selar Bakar’ 🔹Ikan selar ( from @kaklong.mymarket )

Simetimes less is more kan... 😁 ‘Ikan Selar Bakar’ 🔹Ikan selar ( from @kaklong.mymarket ) 🔹Serbuk kunyit Adabi ( @adabi_consumer ) 🔹garam halus ( @adabi_consumer ) 🔹Daun pisang yg sudah dibersihkan dan dipotong ikut size yg diperlukan. Cara... 👉🏽kunyitkan dan garamkan ikan ( kelar ikan2 tu supaya perapan masuk isinya ) 👉🏽sediakan oven dish, alas dgn kertas foil aluminium dan kemudian letak 1 piece daun pisang. 👉🏽terlebih dahulu, minyakkan daun2 pisang. 👉🏽panaskan frying pan lebar sikit. Letak daun pisang dan kemudian letak ikan yg dah diperap atasnya dan biar masak dlm daun pisang. Bagi setiap ekor ikan, gunakan daun berasingan. Maksudnya, wrap each fish wth banana leaf and pan fry slightly sehingga mula nak garing. 👉🏽kemudian transfer ke oven dish yg beralas tadi. Panaskan oven ke 180 darjah Celsius. Masukkan ikan2 utk bakar sekejap ( kurang lebih 10 min ). ✅siap. Perah limau nipis atas ikan dan jamulah... Cecah... Sambal cili api kicap manis Campurkan cili api merah dan bawang kecil dicincang halus, kecap manis & perahan jus limau nipis. #sairashomecooking #ikanbakar #ikanselarbakar #alhamdulillahrezeki #ilovecookingformyfamily #carasaya #resepimudah #resepgampang #malaysianhomecooking @kaklong.mymarket

  • 49
  • 2
  • 10 months ago
, Let's eat!!! 😋😋😋 __________________________________________ Having a lovely friend from

Let's eat!!! 😋😋😋 __________________________________________ Having a lovely friend from New York over for dinner tonight… • It is a must to have her tummy filled with delicious food… • • #JL #jubbielicious #instafood #instahomecook #instacook #foodstagram #foodgasm #foodporn #heresmyfood #asianfoodrecipes #asianfoodie #foodlover #foodlove #lovefood #eat #foodie #homecooking #homecooked #homecookedmeal #recipes #eatnonstop #ilovetoeat #ilovetocook #cookingisfun #madewithlove #dinner #dinnerwithguests #yummy #malaysianhomecooking

  • 30
  • 1
  • 10 months ago
, Alhamdulillah... Masakan 2 mlm lepas... “Ayam Masak Merah”  Spicy 🌶 🌶🌶

Alhamdulillah... Masakan 2 mlm lepas... “Ayam Masak Merah” Spicy 🌶 🌶🌶 #malaysianhomecooking @adabi_consumer #myweekendcooking #foodpornmalaysia

  • 57
  • 8
  • 11 months ago
, Asam Rebus Ikan Bawal  Inspirasi utk resipi dari @zue8774 🔹ikan bawal putih ( hasil belanja di

Asam Rebus Ikan Bawal Inspirasi utk resipi dari @zue8774 🔹ikan bawal putih ( hasil belanja di kawasan perikanan pantai Redang Sekinchan ) 🔹Asam keping 🔹lengkuas🔹serai 🔹daun kesum 🔹bunga kantan 🔹bawang merah besar 1/2 dan bwg kecil 3 biji 🔹bwg putih 🔹kunyit hidup 🔹halia 🔹cili padi 4-5 biji 🔹belacan ( bahan2 tersebut dikisar atau tumbuk halus ) Ikan bawal diperap dgn serbuk kunyit dan garam ( kelar badan dan sapu perapan ke dlm kelar2 tu dan di dlm bhg insang dan kepala supaya tiada bau hanyir ) Panaskan air dalam kuali. Bila mula mendidih masukkan bahan2 tumbuk / kisar. Tambah garam dan gula. Masukkan serai ( diketuk ), daun kesum dan bunga kantan dan asam keping. Masukkan ikan bawal dan tutup kuali sebentar untuk ikan masak dgn sempurna. Setelah 7-8 min buka kuali dan periksa klu daging ikan dah tukar jadi putih. Perlahankan api dan biar ikan sebati dgn air asam rebus. Siap utk dihidang. #sairashomecooking @zue8774 #malaysianhomecooking #carasaya #asamrebusikan #ikanbawalasamrebus #malaysianfood #mycookingescapades #resepimantap #resepisedap

  • 64
  • 6
  • 11 months ago
, Alhamdulillah.  Last Saturday’s night dinner...😍😋 🔹labu kuning masak lemak cili api (

Alhamdulillah. Last Saturday’s night dinner...😍😋 🔹labu kuning masak lemak cili api ( pumpkin cooked in coconut milk and bird’s eye chillies ) 🔹ikan selar goreng Karipoley ( Selar fish fried with curry leaves ) 🔹udang asam Jawa ( Tamarind prawns ) 😍😍😍 Have a good week ahead lovely 💕people ❤️ #carasaya #alhamdulillah #syukurselalu #malaysianhomecooking #myweekendcooking #foodpornmalaysia #ikanselargoreng #dinnerformyfamily #sayamasakuntukfamily

  • 61
  • 3
  • 11 months ago
, Yong Tau Foo ayam versi sup... 😋😋😍 Resipi Yong Tau Foo boleh dapat di post sebelum ni atau

Yong Tau Foo ayam versi sup... 😋😋😍 Resipi Yong Tau Foo boleh dapat di post sebelum ni atau #sairashomecooking Untuk masak sup : Tumbuk sedikit bawang merah kecik, halia dan bawang putih bersama segenggam kecik ikan bilis dan tumis guna minyak sikit. Masukkan garam dan lada sulah. Tambah air dan tutup biar mendidih. Bila dah mendidih, perlahankan api dan masukkan sayur sawi ( atau apa2 saja sayur favourite ), masukkan Yong Tau Foo yg sudah digoreng. ( deep fry / pan fry pun ok ). Ready to serve. Koreksi rasa sup dgn garam dan lada sulah jika perlu. #malaysianhomecooking #syukurselalu #alhamdulillah #carasaya #myweekendcooking #foodpornmalaysia #yongtaufoosoup #sairashomecooking

  • 66
  • 2
  • 11 months ago
, Salam sayang and Happy Sunday 💕  Tengahari tadi teringin cuba buat “yong tau foo” pakai ayam

Salam sayang and Happy Sunday 💕 Tengahari tadi teringin cuba buat “yong tau foo” pakai ayam kisar sbb tak dak ikan paste. “Yong tau foo sumbat ayam” 🔹ayam kisar 🔹daun bawang 🔹cili merah 🔹jus halia 🔹tepung jagung 🔹garam 🔺tauhu putih 🔺terung 🔺sayur2 lain spt bendi, peria dan cili merah / hijau pun sedap. Nak wrap dlm foocuk pun ok 👌🏼 Satukan bahan2 di atas. Gaul sehingga sebati. Angkat pes ayam tu dan campak dlm mangkuk beberapa kali.. angkat, campak, angkat & campak... 📌tujuannya utk mengentalkan daging ayam / ikan. Jadikannya “springy”. Pastu potong tauhu jadi 1/2 ( potong tiga segi 🔼 ). Kelar tengahnya. Potong terung agak tebal sikit dan kelarkan tengahnya. Buat sama pada tauhu 🔼. Kemudian sumbat pes ayam menggunakan spatula / butter knife. Panaskan minyak utk deep fry. Bila minyak cukup panas, masukkan bahan2 yg telah disumbat dan goreng sehingga perang-keemasan. Angkat dan toskan. Boleh hidang dgn sos cili Adabi @adabi_consumer #yongtaufoo #syukurselalu #carasaya #alhamdulillah #malaysianhomecooking #foodpornmalaysia #weekendcookingproject #sairashomecooking

  • 58
  • 6
  • 11 months ago
, Untuk dinner hari Rabu... Kita masak 🔹asam rebus ikan bawal 🔹buncis bersama telur rebus (

Untuk dinner hari Rabu... Kita masak 🔹asam rebus ikan bawal 🔹buncis bersama telur rebus ( telur rebus dari bunga telur kenduri kahwin ) 😍 #syukurselalu #malaysianhomecooking #carasaya #sayamasak #sayamasakuntukfamily #asamrebusikan #mycookingjourney #mycookingadventures #hidangankeluarga

  • 68
  • 5
  • 11 months ago
, Apa la agaknya lauk ni ? 😅  Ada orang tersalah beli sayur... nak masak pucuk ubi goreng tapi

Apa la agaknya lauk ni ? 😅 Ada orang tersalah beli sayur... nak masak pucuk ubi goreng tapi boleh terambik daun asam kampung... 😂😄 🤦🏻‍♀️ aiyoyo... Dah terlewat... dah sampai rumah baru perasan... oh no 🤦🏻‍♀️ this is not daun ubi... panic.., how to masak ??? So, tak pe... kita masak je style nak goreng pucuk ubi goreng. Cuma daun asam ni ada texture sedikit mcm Bayam yg ada lendir tu, macam lendir bendi.. So, selepas dah tumis semua bawang2, dan udang kering, bersama daun asam, kita tambah sedikit santan pekat dan air pun sikit. Bagi dia lembut dan ada rasa lemak sikit. Masukkan gula perang dan garam utk balance kan rasa masam nya... Alhamdulillah... not bad... jadi lah lauk sayur... #syukuralhamdulillah #syukurselalu #malaysianhomecooking #mycookingadventures

  • 58
  • 0
  • 11 months ago
, Hai dan Salam sayang 💕 semua.. 😍  Siapa suka makan sayur-sayur masak bersama dhall ? Memang

Hai dan Salam sayang 💕 semua.. 😍 Siapa suka makan sayur-sayur masak bersama dhall ? Memang sgt delicious dan berkhasiat.. Kebetulan, petola mmg fresh... so teringin masak sayur dhall la... Petola dan Carrot Dhall 🔹Petola Ular dibuang biji dan dipotong serong 🔹carrot dipotong serong 🔹dhall yg direndam sehingga kembang ( 1 jam lebih ) 🔺bawang merah ( besar & kecil ), halia, bawang putih. Semua dihiris. 🔺cili hijau dihiris 🔺daun kari 🔺rempah halba campur 🔹serbuk kunyit @adabi_consumer 🔹serbuk ketumbar 👉🏿toskan kacang dhall dan rebuskan bersama halia dan bwg putih yg diketuk ( smash sikit ) dan sedikit serbuk kunyit, sehingga lembut dan mula pecah. 👉🏿panaskan minyak tumis bahan2 🔺sehingga wangi dan garing sikit. Tambah garam dan sesudu kecil rempah halba campur. 👉🏿masukkan carrot dan gaul sehingga mula nak lembut. Pas tu masukkan petola tadi dan kacau. 👉🏿tuang dhall bersama air rebusannya dan kacau sebati. 👉🏿koreksi rasa dgn garam. 📌 Sukatan air utk rebus dhall ialah asalkan air menutupi kacang dhall tp masih kelihatan dhall ( ngam-ngam tutup ) jgn banyak sgt. Waktu tengah rebus, klu air nampak mengering, tambah je air sikit... #malaysianhomecooking #mycookingdiary #foodpornmalaysia #carasaya #mycookingaddiction #malaysianindianfood #vegetarianrecipes #petola #sayamasak #sairas_kitchen

  • 49
  • 1
  • 11 months ago
, Masakan untuk family hari Sabtu yg lepas memang salah satu favourite bila makan kat kedai nasi

Masakan untuk family hari Sabtu yg lepas memang salah satu favourite bila makan kat kedai nasi kandar... “Kari Sotong ala Mamak style” 🦑500g sotong ( dicuci dan dibersihkan dan dipotong bulat2 circle ⭕️ ) sotong siap cuci dan dibersihkan dari @kaklong.mymarket 🦑serbuk kari ikan @adabi_consumer 🦑serbuk kunyit, 🦑serbuk cili, 🦑serbuk ketumbar 🦑serbuk lada hitam. 🌶bawang merah besar 1 biji 🌶bawang merah kecil 3 biji 🌶Halia 1 cm 🌶4 ulas bawang putih 🌶4 cili kering ( direndam ) 🌶2 cilibesar 🌶2-3 cili padi merah 🌶1 cm kunyit hidup ( bahan2 bertanda 🌶 dikisar halus ) 🦑1 biji tomato dipotong baji 🦑2 biji kentang dipotong 🦑rempah campur 🦑halba 🦑daun kari 🦑11/2 sudu kecil pes asam jawa @adabi_consumer 🦑1 sudu kecil cili giling @adabi_consumer Cara : 🔹perap sotong ⭕️ dgn serbuk kunyit @adabi_consumer dan garam. 🔹panaskan minyak dan masukkan rempah campur dan halba. Tunggu rempah dan halba mula garing. Kemudian, tumis bahan2 kisar 🌶 sehingga garing dan wangi. 🔹masukkan serbuk2 kari, kunyit, cili dan ketumbar dan tumis. Masukkan air sedikit dan tumis lagi sehingga timbul minyak dan sedikit kering. Ulang 5-6 kali ( proses tambah air dan tumis ). Cara @yatiekitchen ajar. 🔹masukkan pes cili giling dan kacau. 🔹masukkan kentang dan tomato. Kacau dan tambah air sikit dan tutup periuk dan tunggu sehingga kentang separuh masak dan tomato dah lembut dan mula lebur dalam kari. 🔹masukkan sotong dan gaul. Tambah air sedikit dan masukkan daun kari. 🔹perisakan dgn garam dan sedikit gula perang. 🔹setelah sotong matang dan empuk, tutup api. Diamkan sekejap didalam periuk atau kuali. 🔹siap utk dihidang 😍😋😋😋 Tips : masukkan garam semasa mengisar bahan2 🌶 tumis. #sotongkarimamak #sotongkari #foodpornmalaysia #malaysianhomecooking #instafoodmalaysia #mycookingescapades #mycookingdiary #recipeibuku #happycooking @kaklong.mymarket @adabi_consumer @yatiekitchen #resipimantap

  • 70
  • 4
  • 11 months ago
, Salam sayang 💕 everyone ❤️ Monday nights are very challenging 😄. Semangat nak memasak tu

Salam sayang 💕 everyone ❤️ Monday nights are very challenging 😄. Semangat nak memasak tu ada tapi bila dah touchdown kat rumah... huiish... terus terlantar kat katil je... 😅 Anyway, semlm ada sikit lagi tenaga tertinggal 😄. Ada kimchi, tauhu fish cake, udang dan isi ayam sikit.. so cadang masak... “Kimchi meehoon soup” Tumis hirisan 2 bwg merah kecil, 4-5 ulas bwg putih dicincang dan 1 satu makan halia dicincang, dlm 2 sudu makan minyak. Setelah wangi dan garing sikit, masukkan kimchi. Seeloknya kena pakai kurang lebih 400g. Tapi semlm saya ada 200g je... so soup tak jadi banyak la... sbb takut klu tambah bnyk air nanti kuah tawar pulak... kalau boleh atau ada, tambah juga Korean chilli paste ( gochujang ). Kita tambah serbuk cili je.. rasanya ok jugak la... Kemudian masukkan kimchi dan tumis lagi sehingga nampak minyak timbul. Masukkan isi ayam yg sudah dipotong dadu. Kacau sehingga sebati dgn bahan2 tumis. Tambah air dan biar mendidih. Masukkan udang yg sudah dibersihkan dan tauhu fishcake. Tunggu mendidih sebelum masukkan sayur kegemaran anda. Kita guna kobis panjang dan batang daun bwg. Dan waktu hidang boleh taburkan daun bawang. Koreksi seasoning kuah kimchi sebelum hidang. Note : ( ayam & udang season wth garam, gula perang, kicap cair, minyak bijan ). Serving : Letak meehoon dlm mangkuk dan tuang soup kimchi atasnya. Boleh tabur daun bwg dan chilli flakes. #kimchinoodlesoup #kimchijiggae #koreanfoodmalaysianstyle #meehoonsup #foodstagram #sayamasakutkfamily #mycookingaddiction #malaysianhomecooking #mycookingdiary #foodpornmalaysia

  • 57
  • 0
  • 11 months ago
, Kekadang yang paling simple adalah paling sedap dan sihat dimakan kan ?  Memang Stir fry broccoli

Kekadang yang paling simple adalah paling sedap dan sihat dimakan kan ? Memang Stir fry broccoli 🥦 dan carrots 🥕 with prawns 🍤 mesti jadi menu kebiasaan di rumah2 kami kan ? Kita suka season udang dulu dgn garam, gula sikit, lada sulah, sedikit minyak bijan dan tepung jagung. Hiris nipis sedikit halia dan cincang sedikit beg putih, bwg merah dan cili merah ( jika suka ). Panaskan 2 sudu makan minyak dan tumis bahan2 diatas. Setelah semua layu dan mula garing, masukkan broccoli dan carrots yg sudah dipotong. Masukkan 11/2 sudu makan air, kacau dan tutup kuali utk lembut kan sayur2. Sesudah sayur matang, masukkan udang dan kacau sehingga mula tukar pink. Masukkan sos tiram. Rasa dan koreksi seasoning sebelum tutup api. Siap 👏🏻👏🏻👏🏻 #broccoliandcarrots #stirfryveggies #healthyfood #malaysianhomecooking #sayamasakutkfamily #hidanganharian #mycookingescapades #foodpornmalaysia #momsrecipes

  • 59
  • 0
  • 11 months ago
, Salam sayang you allz... 😍😍😍 Tak pernah masak terung “baby” camni... so kita beranikan

Salam sayang you allz... 😍😍😍 Tak pernah masak terung “baby” camni... so kita beranikan diri and cuba lah... Masak lah... “ “Stir-fry basil chicken wth Baby Terung” Terung ni agak keras ( tapi senang je belah sikit dan terus celur dlm air panas sbb takut nnti bila stir-fry dia susah lembut ) Tapi, sesudah masak pun dia still tak lembut mcm terung besar tu... still maintain bentuk tapi warna berubah lah... and texture jadi crunchy and manis gitew... not bad... Untuk stir fry, kita tumbuk sedikit bawang merah, bwg putih, halia dan cili merah serta cili padi. Tumis bahan2 tersebut sehingga wangi dan garing. Masukkan garam dan gula sedikit dan kacau. Kemudian masukkan ayam kisar/cincang ( saya guna Ayamas ). Kacau dan masukkan kicap masin,kicap manis, Seafood sauce ( @adabi_consumer ) dan sos ikan. Gaul sehingga wangi dan ayam dah sebati dgn sauce. Masukkan terung baby yg dah direbus ( kita kelar sikit bawah terung tu dan rebus dlm air panas sebentar ) serta daun selasih ( basil leaves ). Kacau lagi sehingga keluar wangi daun selasih. Tutup api dan siap utk hidang 👌🏼😋😍 #malaysianhomecooking #thaibasilchicken #sayamasakutkfamily #hidanganharian #masakanterung #brinjalstirfry #mycookingescapades #foodpornmalaysia #sairashomecooking

  • 60
  • 8
  • 11 months ago
, Selamat Pagi Sabtu!  Ada yang tengah bersilat di dapur buat breakfast ke tu? Bau ghau...ghau...ghau

Selamat Pagi Sabtu! Ada yang tengah bersilat di dapur buat breakfast ke tu? Bau ghau...ghau...ghau lagi ya😂😅 AlhamdulILLAH kami telah bermula dengan tempahan daripada pemborong. Ada yang nak memborong Kuih Siput daripada kami? Jom klik-klik kami untuk adakan perbincangan lanjut. Harga dan packaging boleh dirunding jadi anda tak perlu risau ya. Terima kasih kerana memberikan kepercayaan kepada kami. Anda yang nak buat tempahan tu mudah sahaja. Klik-klik kami di www.wasap.my/+60132151516 Jom...kepuasan anda keutamaan kami😋😋😋 memang layan...‼️ #houseofcpot #crispyliciouscpot #makananviral #makananviralmalaysia #bandarbarubangicommunity #puchong #kajang #putrajayafooddelivery #putrajayafood #cyberjaya #malaysianfoodporn #bazaarpaknil #makanantradisional #kuihsiput #kuihsiputasz #homemade #malaysianhomecooking #masak #masakwithpassion

  • 23
  • 0
  • 11 months ago
, Salam Jumaat my lovelies 😍 Quick and simple lunch.. PASTA WITH BEEF PEPPERONI AND FRESH BASIL

Salam Jumaat my lovelies 😍 Quick and simple lunch.. PASTA WITH BEEF PEPPERONI AND FRESH BASIL 🌿 🔹Pasta kegemaran anda ( kita guna fettuccine dan angel-hair combine ) @kimballmy 🔹beef pepperoni 🔹basil leaves ( daun selasih) 🔹bawang merah dan bawang putih cincang halus 🔹Kimball Tomato and Mushroom Pasta Sauce @kimballmy 🔹emping kering daun salam dan emping kering cili ( @rempahratusmaksiti ) 🔸masak Pasta mengikut cara masak yg ditulis di belakang pack plastic pasta. 🔻cincang halus bawang merah dan bawang putih. 🔻hiris beef pepperoni. 🔻panaskan minyak utk menumis bwg merah dan Putih yg sudah dicincang sehingga garing dan wangi. 🔻masukkan sos pasta dan tumis sehingga timbul minyak. Tambah air sedikit dan Tumis sehingga kuah jadi pekat. Boleh ulang step tambah air dan tumis sehingga nampak kuah tu jadi pekat sedikit, merah dan berkilat. 🔻masukkan hirisan beef pepperoni dan kacau sehingga sebati dan masukkan empingan daun salam. Kacau. 🔻toskan Pasta dan tuang ke dalam kuah, masukkan daun basil yg sudah dicuci. gaul sehingga pasta sebati dgn kuah. 🔸hidang 😋😋 @rempahratusmaksiti #pastapepperoni #pastapasta #malaysianhomecooking #foodpornmalaysia #foodpornasia #sayamasak #sayamasakutkfamily #hidanganharian

  • 55
  • 6
  • 11 months ago
, Semalam, pasal teruja nak try rempah ratus mak siti, kita masak... “Ikan Tenggiri Sambal Kicap”

Semalam, pasal teruja nak try rempah ratus mak siti, kita masak... “Ikan Tenggiri Sambal Kicap” 🔹4 potongan ikan tenggiri yang diperap pakai serbuk kunyit @rempahratusmaksiti dan garam. 🔹1 biji bawang merah ( separuh utk ditumbuk, separuh lagi dihiris nipis utk masuk dalam sambal kicap ) 🔹bawang merah kecil, bawang putih, halia, cili merah dan cili padi semua ditumbuk. 🔹kicap lemak masin, kicap kemas manis, seafood sauce, sos tomato, cili giling dan Asam Jawa ( @adabi_consumer ) 🔹emping kering daun limau purut ( @rempahratusmaksiti ) 🔹serai diketuk 🔸panaskan minyak dan salutkan ikan yg sudah diperap dgn tepung ayam goreng @adabi_consumer 🔸Terus goreng ikan sehingga kuning keemasan. 🔸Toskan ikan goreng, tinggalkan sedikit minyak goreng ikan utk tumis bahan2 tumbuk. 🔸Tumis bahan2 tumbuk sehingga nampak garing dan wangi. 🔸masukkan 2 sudu besar kicap masin, 2 sudu besar kicap masin, 1 sudu kecil seafood sauce dan 1 sudu makan sos tomato dan kacau. 🔸masukkan 1 sudu makan cili giling dan 1 sudu kecil pes asam jawa. Gaul sehingga sebati, dan sehingga kuah jadi pekat dan berkilat. 🔸masukkan hirisan bawang merah besar, hirisan halia, hirisan cili besar dan gaul sebati. Klu perlu tambah sedikit air dan kacau sehingga sambal kelihatan pekat dan berkilat. 🔸masukkan sedikit emping kering daun limau purut dan kemudian masukkan ikan dan gaul perlahan2 utk kuah itu menyerap dalam ikan. Tutup api dan biar dalam kuali sebentar. 🔸siap utk hidang. @rempahratusmaksiti @adabi_consumer #ikantenggirigoreng #malaysianhomecooking #ikantenggirimasakkicap #sayamasakutkfamily #mycookingescapades #hidanganharian #sayamasak

  • 80
  • 10
  • 11 months ago
, Friday rendang with pineapple karebu #parliamentlidocafe #hampsteadheath #malaysianhomecooking

Friday rendang with pineapple karebu #parliamentlidocafe #hampsteadheath #malaysianhomecooking

  • 7
  • 0
  • 11 months ago
, Nak masak apa dengan kaki ayam ni... 🤔 ada jugak lobak putih... combine je la 2 ni dan masak

Nak masak apa dengan kaki ayam ni... 🤔 ada jugak lobak putih... combine je la 2 ni dan masak lemak... nothing can go wrong when you masak lemak kan ? 😁 🔻kaki ayam dibersihkan dan dipotong kukunya. 🔻lobak putih dipotong atau dihiris size sederhana bulat. 🔹bawang merah besar 🔹bawang merah kecil 🔹bawang putih 🔹halia lengkuas 🔹cekur 🔹serai 🔹daun limau purut 🔹kunyit hidup 🔹cili padi 🔹cili merah 🔹belacan 🔹sedikit ikan bilis 🔹garam dan gula perang Caranya... 🔻Didihkan air yg cukup utk rebuskan kaki ayam. Masukkan halia, lengkuas yg dihiris dan serai yg diketuk bersama daun limau purut yg dicarik. Rebus sampai kaki ayam lembut dan nampak gebu-gebu. Tambah garam ke dlm air rebusan ini. 🔻Tumbuk halus atau blend bawang merah besar dan kecil, cili merah dan cili padi, sedikit halia dan bawang putih dan cekur bersama ikan bilis dan sedikit belacan. (Tambahkan gula sebelum mula menumbuk) 🔻masukkan bahan2 tumbuk atau blend ke dalam air rebusan kaki ayam. Tak perlu angkat kaki ayam, biar je dlm kuali. Kacau sebati. Tambah air sedikit jika perlu. Tunggu mendidih. 🔻masukkan potongan lobak putih. Dan tutup kuali. Biar sampai lobak putih dah empuk.Tutup api. Siap utk dihidang. Makan bersama nasi dan klu ada sambal tumis atau sambal hitam lagi menyelerakan. 😍 #sayamasak #malaysianhomecooking #mycookingaddiction #hidanganharian #sayamasakutkfamily #kakiayammasaklemakciliapi #lobakputihmasaklemak #masaklemak

  • 55
  • 2
  • 11 months ago
, Simple dinner tonight. Shallow fried Ikan patin (silver catfish) with tempra sauce (onions, soya

Simple dinner tonight. Shallow fried Ikan patin (silver catfish) with tempra sauce (onions, soya sauce and lime) served with Malaysian mixed vegetable risotto. #simpledinner #peranakanrecipe #ikanpatin #temprasauce #malaysianhomecooking #traditionalfood #nyonyastylemeal #malaysianrisotto #kualalumpurliving #petalingjaya #tropicanaavenuehomecookedmeal #lifeinmalaysia

  • 11
  • 0
  • 11 months ago
, Assalamualaikum my ❤️lovelies.., Minggu lepas ada yg request ayam goreng dari fast food

Assalamualaikum my ❤️lovelies.., Minggu lepas ada yg request ayam goreng dari fast food restaurant. Kita tak berapa setuju nak bagi dia... 😁. So janji dgn dia... ok “mama goreng ayam nnti”. Dia pun “ok”... Kita dah siap nak menggoreng jenis salut tepung and “Kruups-kraaps” tu... but mcm biasalah... tukar rancangan sikit.., Ayam mmg digoreng tapi kita buat bumbu bawang merah, cili, Halia dan bawang putih, tambah sedikit serbuk kari dan serbuk cili, kicap manis, kicap masin dan oyster sauce, kayu manis dan bunga lawang. Tumis sampai wangi dan timbul minyak dan masukkan ayam goreng tadi dlm spice mix ni and gaul sebati. Jadi janji dah ditunaikan lah right ? Ada ayam goreng.. cuma kita upgrade sikit... hihi.. 😁. Alhamdulillah semua puas hati. * Ayam goreng : ketulan ayam diperap dgn garam, kunyit, serbuk kari, kicap masin dan sebelum digoreng gaul bersama Tepung Gogi atau Tepung Ayam Goreng Adabi @adabi_consumer #ayamgoreng #malaysianhomecooking #mycookingescapades #foodpornmalaysia #asianfoodporn #sayamasakutkfamily #asianfoodrecipes

  • 76
  • 8
  • 11 months ago
, Sliced Spanish Mackerel in spicy, sour & sweet gravy for tonight's dinner. Marinade the fish

Sliced Spanish Mackerel in spicy, sour & sweet gravy for tonight's dinner. Marinade the fish fillets with salt, turmeric & a little chilli powder and airfry them. Fry shallots, garlic, ginger & lemongrass till fragrant. Add some chilli paste, sesame oil, oyster sauce, light & dark soy sauce, chilli sauce & tomato sauce/tomato puree. Season with salt and black pepper if you prefer it to be spicier. Add tomatoes, sliced yellow/red/green peppers and the fried fish fillets. Cook for about 5 minutes & garnish with some coriander/spring onions. #dinner #airfriedfish #spanishmackerel #sweetandsour #spicy #asianfood #asiandish #malaysiankitchen #malaysianfood #peppers #tomatoes #instafood #igfood #foodlover #foodiegram #foodie #cooking #foodography #foodphotography #asian #foodgasm #foodpics #malaysianhomecooking #malaysianhomecook #mymalaysiankitchen #instagram

  • 37
  • 2
  • 1 year ago
, Made blueberry buckwheat pancakes 🥞 for breakfast today! Tried the gluten free orgran buckwheat

Made blueberry buckwheat pancakes 🥞 for breakfast today! Tried the gluten free orgran buckwheat pancake mix & they turned out quite well. Drizzled with some maple syrup 🍁 #breakfast #buckwheatpancakes #blueberrybuckwheatpancakes #glutenfree #wheatfree #eggfree #maplesyrup #igfood #instafood #cooking #foodie #foodlover #foodiegram #pancakes #healthiereating #buckwheatblueberrypancakes #foodography #foodphotography #cooking #foodgasm #foodpics #malaysianhomecooking #malaysianhomecook #mymalaysiankitchen #instagram

  • 34
  • 0
  • 1 year ago
, Made stir fried udon for lunch box today. Used chicken chunks, mushrooms, bok choy, carrots &

Made stir fried udon for lunch box today. Used chicken chunks, mushrooms, bok choy, carrots & topped with some sesame seeds & spring onions. #stirfriedudon #udonnoodles #japaneseudon #lunchbox #lunch #instafood #igfood #foodography #foodie #foodlover #foodiegram #foodie #cooking #japanesecuisine #foodgasm #foodpics #malaysianhomecooking #malaysianhomecook #mymalaysiankitchen #instagram

  • 28
  • 1
  • 1 year ago
, Prepped some sausages last night for breakfast today. Just throw in any spices & herbs of your

Prepped some sausages last night for breakfast today. Just throw in any spices & herbs of your choice. Much healthier compared to store bought which are laden with sodium & preservatives. #homemadesausages #homemadechickensausages #minisausages #steamed #grilled #instafood #igfood #foodlover #foodography #cooking #breakfast #foodie #homemade #healthiereating #foodisbae #foodiegram #foodgasm #foodpics #malaysianhomecooking #malaysianhomecook #mymalaysiankitchen #instagram

  • 23
  • 0
  • 1 year ago
, Made airfried spring rolls for tea today. Prepared a filling of boneless chicken chunks, mixed

Made airfried spring rolls for tea today. Prepared a filling of boneless chicken chunks, mixed vegetables & potatoes. Cook with some curry powder, chilli powder, coriander powder & salt according to your preference. You may use any meat/vegetables/spices of your choice. Airfry at 200c for 10 minutes each side. #airfriedspringrolls #instafood #igfood #cooking #airfryer #airfryerrecipe #foodography #foodie #foodlover #foodgasm #foodpics #malaysianhomecooking #malaysianhomecook #mymalaysiankitchen

  • 22
  • 1
  • 1 year ago